Vízvezetékek javítása
Fűtés szerelés
Gáz készülékek szerelése
Klíma technika

Mit tegyünk? - A hagyományos gázkészülékek betiltásáról - I. rész: az ERP konferencián jártunkMódosították a hagyományos gázkészülékek betiltását!

A Világgazdaság és a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika Szaklap szervezésében létrejött mai ErP témájú konferencián (Nagy Energiaforduló konferencia)
hivatalosan is bejelentette Marczinkó Zoltán István a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, hogy a kormány 65/2011. (IV. 15.)
Kormány rendelet új módosítása hatályba lép, melyben a hagyományos, nem kondenzációs gázkészülékek használatbavételére türelmi időt szabnak ki
Magyarországon.

Az épületgépész szakmai konzultációk, az MGVE, a gázkészülékgyártók és kereskedők, a szakmai szervezetek és a VGF szaklap több,
mint fél éves lobbi tevékenysége után a minisztérium meghallgatva a szakmai indokokat, ez alapján egy ésszerű, racionális döntést hozott.
Méltányossági alapon olyan időszakot biztosítanak a végfelhasználók részére, mely az új direktíva hazai adaptálását lehetővé teszi.

A 2013-ban bejelentett ERP direktíva óta készül a szakma az új irányelvek életbe lépésére.
Különösen az elmúlt fél évben erősödött fel az a lobbi, ami a hagyományos gázkészülékek használatbavételének szeptember 26-ai betiltását hosszabbította volna meg.
Hónapok óta feszülten vártuk, hogy sikerült-e szakmai érvékkel meggyőzni a jogalkotókat a rendelet módosítására.
A szakma minden felelős képviselője egyetért abban, hogy az irányelvek pozitív üzenete előremutató.
A kérdés, hogy a magyar háztartások, a hazai gázkészülék park jellege lehetővé teszi-e a megszabott határidőn belül a hatékony reformot.
A kereskedők polcain betárolt, több, mint 20 000 készülék sorsa, bizonytalan "legális" használatbavételi eljárása komoly változásokat okozhat
a piacon.

Néhány nappal a rendelet hatálybalépése előtt megszületett a várva várt módosítás.
A kormány az épületgépész szakmai konzultációk és saját felméréseik elemzése után,
méltányossági alapon egy türelmi időt határozott meg a lakossági felhasználók részére.
Ez alapján 2016. július 1-jéig még használatba lehet venni a hagyományos gázkészülékeket,
tehát 10 hónap maradt a készülék vásárlásra, tervezésre, engedélyeztetésre, kivitelezésre és beüzemelésre.

Várhatóan a rendeletmódosítás alapján a gázművek is felülvizsgálja korábbi nyilatkozatát és meghosszabbítja a beadási határidőt.

forrás:http://vgfszaklap.hu/aktualis-hirek/fontos-kihirdettek-az-erp-rendelet-modositasat


Valid XHTML 1.0 Transitional